Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Nagy mennyiségű kommunális hulladék a Tiszán

    A Tisza folyón 2007. januárjában nagy mennyiségű, zömmel Romániából és Ukrajnából származó kommunális hulladék érkezett hazánkba. Február 15-én a Közép-Tiszán ismételten jelentős háztartási szemét mennyiség úszott le, súlyosan elszennyezve a folyót és a folyó menti élőhelyeket.

   Sajnos évről évre visszatérő jelenségről van szó, melynek során a Tisza és mellékfolyóinak áradásai során a folyók hullámterén illegálisan lerakott hulladék a folyómederbe kerül és elszennyezi az alsóbb szakaszokat is. A hulladék levonulása koránt sem gyors. Az áradások során a szemét egy része a sodorvonalban halad, de rendszeresen sodródik ki nagy mennyiség a partra, ahol belógó fák, cserjék felfogják a hulladékot és gyakran több négyzetméteres összefüggő hulladékmező alakul ki. A magas vízszint miatt a hulladékból bőven jut a hullámtéri erdőkbe is, ahol szintén a növényzeten fennakadva hosszú időn keresztül marad az erdőkben, gyakran természetvédelmi oltalom alatt álló területen.

    A hulladék eredete egyrészt külföldi, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Halfaunisztikai Munkacsoportja a Tisza felső szakaszán végzett kutatásai során nagy területű hulladéklerakókat találtak több alkalommal és sajnos hasonló a helyzet a mellékfolyókon is. Ugyanakkor hazánkban is jelentős mennyiségű kommunális hulladék kerül lerakásra a Tisza és mellékfolyóinak hullámterében. Részben a horgászok hagynak tekintélyes mennyiségű szemetet a parton, így nem csak a növényzet rendszeres irtása, a partoldal megásása, amely nem kíméli a kérésztelepeket és a parti fecske kolóniákat sem, hanem a hátra hagyott műanyag zacskók, dobozok, alumínium dobozok, üvegek és PET palackok is komoly problémát okoznak. A folyó menti lakosság egy része is a Tiszára bízza „hulladékszállítást” és több helyen rendszeresen a hullámtérbe és a folyóba kerül a megtermelt szemét.
   Ami a Tiszán most a szemünk elé tárul az mindössze a jéghegy csúcsa, hiszen ez mindössze a könnyű műanyag hulladék, ami úszik a víz felszínén, arról viszont nincs tudomásunk, hogy ha a felszínen ilyen hatalmas mennyiségű hulladék úszik, akkor vajon hány tonna úszhat a víz közt a felszín alatt és mennyi ülepedik ki a mederre.
   A 2007. februárjában több hullámban levonuló hulladék ismételten elkerülte az illetékes hatóságok figyelmét,
noha hazai jogszabályok, Európai Uniós előírások és nemzetközi megállapodások is kitérnek a szükséges teendőkre ilyen és ehhez hasonló vízszennyezés esetén.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület által évente rendszeresen megrendezésre kerülő tiszai szemétszedési akciók, figyelemfelhívó kampányok, előadások segítségével küzd a probléma ellen, de a hazai természetvédelmi civil szervezetek működését lehetővé tevő pályázati források megszüntetésével az eddig elért eredmények és kialakított rendszeres tevékenységek is veszélybe kerültek.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -