Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

A Dalerd Zrt. a Nimfeát támadja

    A DALERD, Délalföldi Erdészeti Zrt. megkezdte „hadjáratát” a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és munkatársai ellen. Személyiségvédelmi perben polgári peres eljárásban beperelte a Nimfea Természetvédelmi Egyesületet, Sallai R. Benedeket és Monoki Ákos Kálmánt a „Pusztuló alföldi erdők” c. sajtónyilatkozatban közölt állításokért, és emellett magánvádi indítvánnyal büntető eljárásban feljelentette Sallai R. Benedek rágalmazásért. Az ügyben a Dalerd jó hírnevének megsértéséért két és fél millió nem vagyoni kártérítést is követel a Nimfeától.
 
   A második eljárásban Sallai R. Benedek az első egyeztető bírósági megbeszélésen kijelentette: „Minden a kifogásolt nyilatkozatban közölt állításomat fenntartom, azt bizonyítani tudom.”
Az ügyben tovább hergelte a Dalerd Zrt.-t a körösladányi vadaskerti, és egyéb ügyleteit boncolgató HVG (Heti Világ Gazdaság) c. folyóiratban Fahidi Gergely írása, ami szinte védelmébe vette a természetvédelmi egyesület több síkon vívott jogi harcát.

    Hazánkban az elmúlt években végrehajtott államigazgatási leépítések, „racionalizálásnak” nevezett kormányzati törekvés sok államigazgatási szervet juttatott szinte ellehetetlenített helyzetbe. Egyik fő vesztese ennek a leépítéseknek a természetvédelem hatósági intézményrendszere, ami gyengítés, összevonás folyamán jelentősen veszített hatékonyságából, és jogszabályok betartatására irányuló ellenőrző, végrehajtó szerepe sajnálatosan csökkent. Ez egy kedvező lehetőség a természeti értékek túlhasználatából, és az azokat veszélyeztető módon kihasználni szándékozó gazdasági törekvéseknek.
  Ennek a folyamodványaként, ennek hatására számos szakmai érdekképviseleti civil szervezet, ahol a humán háttér azt lehetővé tette megkezdte az állampolgári részvétel bővülő lehetőségével élve a demokratikus jogainak gyakorlását, és társadalmi ellenőrző feladatokat lát el. Ezt a tevékenységet természetesen a fent említett gazdasági érdekcsoportok nem nézik jó szemmel, így ezen szervezetekkel szemben a gazdasági ellehetetlenítésen át a jogi fellépésekig számos eszközt bevetnek. A nyugati környezetvédelmi szakirodalomban külön gyűjtőfogalma van ezeknek az eljárásoknak (SLAPP cases - Strategic Law Suits Against Public Participation – azaz stratégiai perlés a közösségi részvétel ellen). Meggyőződésünk, hogy a személyiség védelmi per jogintézményének ilyen célokra történő felhasználása szemben áll a jogalkotó akaratával és joggal való visszaélést valósít meg.

    Közben a Nimfea nem hátrál, kitart a jog és a természeti értékek mellett a Dalerd Zrt.-vel szemben, amit segít, hogy a körösladányi vadaskert ügyében immár a Legfőbb Ügyészség is intézkedést foganatosított.


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -