Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

M8 kárenyhítő javaslatok a Nimfea Egyesülettől

 A tervezett M8 gyorsforgalmi út Dunavecse-Kecskemét közötti szakasza több esetben érint kiemelkedő jelentőségű Natura 2000 területeket illetve védett és fokozottan védett valamint Natura 2000 jelölő növény és állatfajok élőhelyét, állományait.

 Ezek megóvása érdekében a Nimfea Természetvédelmi Egyesület részt vesz a nyomvonal kijelölésében, illetve kárenyhítő javaslatokat tett a tervezőiroda és a NIF Zrt. felé.
A két kritikus szakasz a Dunavecse térségében található túzokélőhelyek, valamint a Kunadacs térségében elterülő pannon homoki gyepek mely utóbbi pannon endemikus, valamint védett és fokozottan védett fajok élőhelye.
  A kunadacsi homoki gyepek adnak otthont hazánk legnagyobb homoki kikerics (Colchicum arenaria) állományának! Továbbá szintén kiemelten jelentős állománya található itt a homoki nősziromnak (Iris arenaria), valamint a hazánkban fokozottan védett, kipusztulás által közvetlenül fenyegetett, térségi szinten nagy jelentőséggel bíró földikutyának (Nannospalax leucodon). A nyomvonal által további érintett fajok az ürge (Spermophilus citellus), magyar futrinka (Carabus hungaricus), stb.
  A kiemelt jelentőségű élőhelyek károsodása és a védett, fokozottan védett természeti értékek károsodásának elkerülése, a jövőbeli fragmentációs, ökológiai barrier hatások mérséklése nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon, ha már a nyomvonal természetvédelmi szempontból teljes mértékben elfogadható módosítására már nincs lehetőség.

A Nimfea Egyesület kárenyhítő javaslatai az M8 autópálya Dunavecse-Szolnok nyomvonalszakaszán. (pdf)

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -