Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület nyílt levele a gazdasági és közlekedési miniszterhez


Tisztelt Miniszter Úr !

   Egyesületünk, a társadalom nagy részéhez hasonlóan szomorúan és aggodalommal értesült a paksi atomerőműben történt eseményekről. Bízunk benne, hogy a gondokat sikeresen leküzdik a szakemberek a közeljövőben, mindazonáltal a felmerült probléma ismét rámutatott hazánk energiagazdálkodásának hibáira, amit - mint az események figyelmeztetését - nem hagyhatunk figyelmen kívül.
   Érthető módon, a kialakult helyzetben jelenleg szinte mindenki az atomenergia hasznosításában rejlő veszélyeket boncolgatja, ugyanakkor egyesületünk fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy folyamatos aktualitásából mit sem veszített a környezetbarát energiatermelési lehetőségeket népszerűsítésének fontossága, amit most fokozott figyelemmel kellene szem előtt tartani.
   A 2003.01.13-án történt áramkimaradások bizonyára mindenkinek emlékezetesek, amikor több hazai hőerőműben (pl.: Csepeli, Mátrai) okozott gondot a fagyok hatására megdermedt fűtőolaj. A jelenlegi paksi üzemzavar pedig újból bizonyítéka, hogy az energiaipar jelenleg alkalmazott technológiái megbízhatatlanok mind energetikai, mind környezetvédelmi szempontból, nem korszerűek és semmi esetre sem fenntarthatóak.

  A nukleáris energia és a kifogyóban lévő fosszilis energiahordozó tartalékok égetése helyett a Nyugat-Európában egyre terjedő megújuló energiaforrások hasznosítását tartja egyesületünk célszerűnek.

    Magyarország a megújuló energiaforrásokra nézve jó lehetőségekkel rendelkezik, a biomassza-, a nap-, a szél-, és a geotermikus energia hasznosítása terén egyaránt. Szerencsére már megindultak az alternatív energiaforrások hasznosítására irányuló törekvések és előzetes felmérések, de ezek nem kapnak helyet a médiában és így sajnos a köztudatban sem, ami döntően a kormányzati törekvések erőtlenségét mutatják.
   Megújuló energiaforrások hasznosításával környezetbarát és fenntartható energiatermelés érhető el. Jelenleg már szinte mindegyik megújuló energiaforrásra léteznek megbízható és bevált hasznosító technológiák, de az olajlobby, és más érdekérvényesítő erők (mint azt tapasztalhatjuk pl. a nukleárisenergiát erőltető lobby) -nyomása alatt ezek nehezen fejleszthetők még hatékonyabb szintre.

    Kérjük a Miniszter Urat, hogy mielőbb hatékony lépésekkel segítse elő ezeknek az alternatív energiaforrásoknak előtérbe kerülését, tegye lehetővé, hogy érdemben fejlődjön a hazai zöldenergia-termelési ágazat, és lakossági kampánnyal a társadalom elfogadja és megismerje ezeket a technológiákat.
   Kérjük, hogy most a "paksi-krízis" ügyén is kerüljön előtérbe a megújuló energiaforrások alkalmazásának jövőbeni fejlesztési lehetősége is, és a tálca kötelezze el magát erkölcsileg az ágazat hosszú távú fejlesztése mellett.

Tisztelettel:

Barna Tamás Monoki Ákos
környezetvédelmi célprogram-vezető energetikai tanácsadó

Túrkeve, 2003. április 26.

Bővebb információ: Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve 5421. Erdőszél u. 1. sz.,
Pf: 33. tel&fax: 56/361-505., e-mail: tom@nimfea.hu, website: www.nimfea.hu


Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -