Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2013. decemberi hírlevele

Szentendrén jártak a helyi termék-képzés hallgatói

Ismét sok új ismerettel és élménnyel lehettek gazdagabbak a helyi termék-képzés résztvevői az elmúlt hétvégén. A november 9-i képzési napon Szabadkai Andrea a helyi termék-előállítás, az elsődleges feldolgozás és értékesítés jogi szabályozásáról beszélt a hallgatóknak. A vasárnapi szakmai program a Szent Márton-nap jegyében telt: a résztvevők Szentendrén jártak, ahol a hagyományos paraszti konyháról, a népi kézművesség hagyományos eljárásairól szereztek széles körű ismereteket.

Halloween partyt rendeztünk az Oktatóközpont területén

A program október 31.-én délután 2 órakor kezdődött és este 8 óráig tartott. A rendez- vény a gyerekek körében nagy sikert aratott, hiszen a programok jó részébe pontosan őket szerettük volna bevonni. A gyermekeknek lehetőségük volt kézműveskedni, ahol kerá-miatököt festhettek, lámpást készíthettek. Később, a sötétedés beálltával egy éjszakai tanösvénytúrán vehettek részt a jelenlévők (4 tanösvénytúrát szerveztünk egymás után).

Téli madáretetés

Az igazi téli hideggel kezdődik a madár- etetési szezon, ami eltart egészen a tavaszi fagyok végéig. Udvarra, kertbe, teraszra, vagy akár az ablakpárkányra kitett eleséggel sokat segíthetünk a téli táplálékszűke alatt, és közben meg is figyelhetjük a madarakat.  Madáretető szinte bármiből lehet, egy régi tálca, műanyag- palack, tejesdoboz vagy konzervdoboz is felhasználható - a madáretető elkészítésébe, feldíszítésébe a gyerekeket is bevonhatjuk, biztosan örömmel figyelik majd, hogy milyen madárvendégek keresik majd fel az együtt barkácsolt etetőt.

Honnan kerül a zöldbab a szupermarketekbe?

A szupermarketek beszállítói láncában azok a mezőgazdasági munkások a leggyengébb láncszemek, akik az élelmiszereket kétkezi munkájukkal állítják elő.
 Cikksorozatunkban azt mutatjuk be, hogy a zöld ceruzabab beszállítói láncában a szupermarketek tesznek-e valamit azért, hogy a földeken hajladozó munkások emberhez méltó körülmények között dolgozhassanak.

Márton-Nap a Fekete István Oktatóközpontban

2013.11.09-én szombaton került megrendezésre a Márton-Napi vigadalom a Fekete István Oktatóközpont területén.

14 órától kézműves foglalkozás indult, ahol a gyerekek csuhébabából megformálhatták Lúdas Matyit, libát varrhattak, Márton-napi lámpást készíthettek.
A vállalkozó szellemű apróságok Lúdas Matyi bőrébe bújhattak a program ideje alatt.

Internetes vetélkedő a vizes élőhelyekkel kapcsolatban

Kedves gyerekek!

Február 2. a vizes élőhelyek világnapja. Ennek kapcsán kétfordulós internetes vetélkedőt hirdetünk számotokra.
A versenyben külön értékeljük a 3-4., 5-6.,
7-8. osztályosok munkáját.
December 2-án tesszük közzé az első forduló feladatait, melyre a válaszokat december 20-ig küldhetitek el nekünk.

Tiltakozz a Bakony szívébe tervezett óriás-kőbánya ellen!

A Bakony fővárosában hatalmas mészkőbánya nyílik hamarosan.
A Zircről Borzavárra vezető műút mellett, a Bocskor-hegy oldalában, zavartalan természeti környezetben „ékeskedik” majd kb. 500 méter hosszban és kb. 250 méter szélességben, több mint 14 hektár területen. Méreteire jellemző, hogy területén több mint háromszor elférne a zirci Ciszterci Apátság teljes épületegyüttese, és a több mint 50 méteres sziklafal eltakarná az Apátság templomtornyát. Közvetlenül mellette, 85 méterre hatalmas, összefüggő Natura2000 különleges madárvédelmi terület és kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület található. Az Országos Kék Túra útvonala 400 méterre halad el. A tervezett bánya Zirc város lakóterületeitől 1300, Borzavár községétől 1000 méterre van. A bánya élettartama 90 év. Ez alatt kamionok ezrei több mint 3 millió tonna követ szállítanak majd Zirc városközpontján és legforgalmasabb utcáin keresztül. Olvasd el az előzményeket és hogy hol tart ma az ügy: http://zirc.blog.hu/2013/10/15/_banya_pedig_lesz_a_kobanya-ugy_legujabb_fejlemenyei_1_kiegeszites
 

Vedd, védd és vidd a helyit!

A Herman Ottó Természetvédő Kör megnyitotta a Kevi Portéka webáruházat, ahol Túrkevén és környékén élő kézműves mesterek termékei kaphatóak.
A későbbiek során helyben előállított bioélelmiszerekkel és egyéb helyi termékekkel kívánjuk bővíteni kínálatunkat, melyhez várjuk térségi kézművesek, helyi termék előállítók, őstermelők jelentkezését!
Érdeklődni lehet: 56/361-505.