Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. augusztusi hírlevele

„Tíz kicsi ujj“ kézműves tábor

 

 Minden évben nagy érdeklődés övezi kézműves táborunkat, így volt ez idén is.
Szép számmal gyűltünk össze, hogy egy héten keresztül elmélyedjünk az alkotás nyújtotta örömökben. A hagyományőrzés mellett fő célunk volt a programok előkészítése során, hogy legyenek olyan alkotásaink, melynek alapanyagaival a mindennapjaink során találkozunk. Ilyen anyag volt a pet-palack, melyről tudjuk, hogy a természetben való lebomlása akár 450 év is lehet.


„Add tovább!”

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a HUMUSZ Szövetség tagszervezeteként vesz részt az „ADD TOVÁBB!” tárgyiadomány-koordinátori hálózat létrehozásában, mely a tárgyi adományozást hivatott népszerűsíteni, így segítve a hazai civil szervezetek működését, és csökkenteni a hulladéklerakókra kerülő megunt tárgyak mennyiségét. Július 18-án meghívtuk a Fekete István Oktatóközpontba a kezdeményezés iránt érdeklődőket, kifejezetten a helyi civil szervezeteket egy kellemes délutáni időtöltésre, ahol a jelentkező szervezetek bemutatkozhattak, valamint az „Add tovább”-projektről és általában a tárgyi adományozás hátteréről és „elveiről” előadást hallgattak meg a résztvevők.


Mit tegyünk, ha madárfiókát találtunk?

 

  Beköszöntött a költési időszak azon periódusa, amikor az utcákon járó-kelők vagy épp a parkokban, kertekben pihenők hirtelen arra lesznek figyelmesek, hogy a lábuk előtt egy fészekből kipottyant, pihés fióka csipog. Általában két ok játszhat szerepet abban, hogy ezek a fiókák már nem a biztonságos otthon melegét élvezik. Amikor beköszönt a szárnypróbálgatás időszaka, akkor a fiókák először még kicsit félénkebben, de aztán egyre inkább felbátorodva veszik használatba tollruhájukat, és kezdik elsajátítani a biztos repülés képességét. Ez a készség azonban nem egyik pillanatról a másikra alakul ki a fiókákban, sokszor előfordul, hogy néhány szárnycsapás után nem futja többet az energiából és biztos menedék híján a földre pottyannak. Amennyiben kisebb (majdnem csupasz vagy pihés) fiókára lel az ember, akkor inkább arra kell gondolni, hogy egy erősebb széllökés vagy vihar miatt esett ki a fészekből.


Kerékpártúra Kenderesre, a Horthy-kastélyba

 

  2014. 06. 29-én a Trollius Europeaus Bt. a Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban” pályázata keretében újabb kerékpártúrát szervezett. A túra 9.00-kor vette kezdetét. A túrához a díjmentes kerékpárbérlés lehetőség volt.
A túra során elkerültük a forgalmas utakat és inkább a földutakat részesítettük előnyben.


Indián tábor a Fekete István Oktatóközpontban

Mikor a mennydörgő Hold teljes kerekét megmutatta az éjszakában füstjeleink irányába elindulatak harcos kicsi indiánjaink, reggelre el is érték központunkat, mely egy egész héten át volt törzsi helyünk. Első napon megalapítottuk a két törzset, az Apacs és a Sziú törzs elkezdte kalandozásait a táborban. A törzsi beavatás során a Nagy Szellem neveket adott a tagoknak. Kézműves foglalkozásokon elkészítettük saját indián öltözékünket, fejpántunkat, védő amulettünket. Nyomolvasáson vettünk részt, ahol megismerkedtünk többféle állat nyomaival.


Halfajok védelmét elősegítő civil természetvédelmi tevékenységek megalapozása

 

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület társszervezete, a Herman Ottó Természetvédő Kör egyik legfontosabb idei programja a „Halfajok védelmét elősegítő civil természetvédelmi tevékenységek megalapozása” elnevezésű Zöld Forrás programja. Természetes halfaunánk az évszázadok során jelentős változáson ment keresztül. Korábban gyakori halfajok megritkultak, míg mások terjeszkedés vagy betelepítés eredményeképpen elszaporodtak. Ha a védett és Natura 2000-es halfajok állományának védelme érdekében kíván tenni a természetvédő, akkor a legjobb esély a - szakmai ismeretterjesztés és nyomásgyakorlás a fenntarthatóbb vízgazdálkodás megvalósításáért; - és kommunikációs munka a halfajok ökológiai szerepéről, jelentőségéről, hogy minél több közvetlenül érintett személy aktívan részt vehessen a halfajok védelme érdekében. Ennek érdekében a program keretében Sallai Zoltán közreműködésében egy négyrészes plakát sorozatot készítettünk a hazai fokozottan védett, védett és védendő halainkról.


A Városkerti Véderdő legújabb lakója

Az erdőt minden késő tavasszal és kora nyáron új, a fészekből éppen kirepült madarak veszik birtokba, akik még egy ideig nem tudnak magukról gondoskodni, és a szüleikre vannak utalva. Az elmúlt napokban pont egy ilyen táplálékkérő hangra lettünk figyelmesek, és rövid kutatás után meg is pillantottuk az egyik tölgyfánk fenti ágán ülő hangforrást, aki nem más volt, mint egy fiatal sárgarigó. A sárgarigó (Oriolus oriolus) szinte árnyként mozog a fák lombkoronájában, alig-alig észrevehető, ugyan folyamatosan mozgásban van, de csak néha-néha pillanthatjuk meg, mikor nagy sebességgel elröppen a fák között.


Natura 2000

 Az állami és a civil természetvédelemnek egyaránt kemény munkát és kellemes időtöltést Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése a finiséhez közelít. Az ország Natura 2000-es területeinek egyharmadán, összesen 243 területen készül EMVA forrás a tervezés. A tervezés nem elhanyagolhatóan fontos eleme a társadalmi egyeztetés, ahol a terület használóival, kezelőivel, a hatóságokkal és természetesen a lakossággal ismertetik meg az őket érintő Natura 2000 terület értékeit, veszélyeit és a javaslatokat. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Trollius Europeaus Természetvédelmi Szolgáltató Bt-vel együtt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság partnereként vesz részt a tervezésben.


Lovastábor a Fekete István Oktatóközpontban

 

Eljött a régóta áhított nyári vakáció, ezzel elkezdődtek a táborok az oktatóközpontunkban is.
"Kincsem" lovastáborunk június 23-27 között zajlott.
Az öt nap alatt együtt végeztük a lovak napi ellátását, fel és leszerszámozását, szakszerű ápolását - és persze rengeteget lovagoltunk. A lovas foglalkozásokat követően, izgalmas programokkal és játékokkal kötöttük le a gyerekek figyelmét. Naponta vettünk részt kézműves foglalkozásokon, ahol csoportzászlót, batikolt pólót és lovas medált készítettünk.


Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.

 

Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!