Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. januári hírlevele

Természetvédelmi státusza: kihalt

November végén jelent meg a Természetvédelmi Világszervezet, az IUCN friss összesítése a veszélyeztetett, a kihalás szélére került állatokról. Az IUCN több mint 70 000 faj természetvédelmi státuszát vizsgálta, és ezek alapján jutott arra a következtetésre, hogy több mint 21 000 olyan faj él jelenleg a földön, amelynek helyzete elérte azt a kritikus szintet, ahonnan szinte lehetetlen visszafordítani a faj kipusztulásához vezető folyamatot.

Pályázati felhívás általános és középiskolai tanárok számára

Általános és középiskolai tanárok, figyelem!
Meghirdetésre került az MTVSZ és a Nimfea közös pályázati felhívása „Fenntartható életmód és viselkedésminták oktatása az iskolában” címmel. Várjuk a fenntartható életmódot és annak oktatását fontosnak tartó tanárok jelentkezését, akik egy (ingyenes) központi képzés után kollégáik, iskolájuk és diákjaik felé közvetítik a fenntarthatóság és az arra nevelés lehetőségeit, módszereit, praktikáit.

Darázsgarázs avagy bogárhotel

Egyre több kertész épít a kertjébe darázsgarázst, ami lakóhelyet jelent mindenféle hasznos élőlénynek, például méheknek, katicabogaraknak és lepkéknek. A rövidre nyírt kerti fű, a rendezett kert nem kedvez azoknak az apró élőlényeknek, amelyek lárvái korhadt fatörzsekben, levélkupacok alatt vagy egyéb növényi maradványok között vészelik át a telet.
A katicabogarak például száraz gallyak és levelek között hibernálódnak télre, ahogy számos lepkefaj lárvája is.

Natura 2000-es területek fenntartási terveinek elkészítése

Újabb 6 terület (Nagy-Széksós Rakottyás, Pocsaji-kapu, Sándorosi-tavak, Alsó-Zagyva hullámtere, Jászdózsai Pap-erdő és Kenderesi-legelő) fenntartási terve készült el, melyeknek véleményezési időszaka 2014. január 20-ig tart. A véleményezés a honlapon, emailben, vagy telefonon is megtehető. További 7 terület esetében pedig pedig előzetes tájékoztatók zajlanak január folyamán.

Internetes vetélkedő a vizes élőhelyekkel kapcsolatban

Kedves gyerekek!

Vizes élőhelyekkel kapcsolatos vetélkedőnk folytatódik.
A második feladatsor beküldési határideje: 2014. 01.24.

A feladatlap itt található.

 

Sudár Anette keramikus-művész kiállítása

 2013. december 1-én, advent első vasárnapján megnyílt Sudár Anette keramikus-művész és Bácskai Bertalan festőművész kiállítása a túrkevei Református Templom Galériájában.
  A kiállítást Kovács István a Túrkevei Városi Művelődési Intézmény és Könyvtár igazgatója nyitotta meg. Sudár Anette különleges ünnepi asztali terítékeit ajánljuk mindenki figyelmébe.
A kerámiákat meg is lehet vásárolni.


Vedd, védd és vidd a helyit!

A Herman Ottó Természetvédő Kör megnyitotta a Kevi Portéka webáruházat, ahol Túrkevén és környékén élő kézműves mesterek termékei kaphatóak.
A későbbiek során helyben előállított bioélelmiszerekkel és egyéb helyi termékekkel kívánjuk bővíteni kínálatunkat, melyhez várjuk térségi kézművesek, helyi termék előállítók, őstermelők jelentkezését!
Érdeklődni lehet: 56/361-505.