Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. júniusi hírlevele

Június 13-ig lehet nevezni az Év Fája 2014-es versenyébe

Az Év Fája versenybe olyan fák nevezését várja az Ökotárs Alapítvány, amelyek különleges helyet foglalnak el a körülötte élők, egy kisebb-nagyobb közösség életében. Éppen ezért nem a faegyed mérete vagy életkora a döntő: a fákat egy történet kíséretében lehet nevezni, mely bemutatja, hogy miért is fontos az őt jelölőknek. A versenybe a fa fotóival és történetével lehet nevezni, az evfaja.okotars.hu oldalon keresztül, május 12-től június 13-ig.


Kerékpáros kirándulás Kenderesre, a Horthy- kastélyba

  A komplex egészségmegőrző programjaink keretében több kerékpártúrán lesz lehetőségük résztvenni a kalandra vágyó, természet kedvelő vendégeinknek.

Június 20-án Kenderesre látogatunk el a Horthy-kastélyba.
Indulási hely: Fekete István Oktatóközpont (5420 Túrkeve, Ecsegi u. 22.)
A túra hossza 40-50 km

Az útvonal során több megállóval gyönyörködhetünk helyi természeti értékeinkben és a Horthy-kastély szépségeiben.
A program során ingyenes kerékpárbérlést bitosítunk, valamint belépőjegyet a kastélyba.
A kerékpárkölcsönzés korlátozott mennyiségben vehető igénybe, ezért kölcsönzési igényüket kérjük előre jelezzék elérhetőségeink egyikén.


A Nimfea a szentendrei Skanzen tematikus alkotónapján

  A szentendrei Skanzen ezévi programjainak központi témája a juhtartás és a pásztorkodás.
Ennek jegyében május 1-jén Juh-héj! címmel tartottak tematikus alkotónapot, melyre a Nimfea Egyesület is meghívást kapott.
  A látogatókat néprajzi kiadványokkal, a régi pásztorkodást, hagyományos gazdálkodást bemutató filmvetítéssel és Túrkeve értékeit, hagyományőrző rendezvényeit bemutató szórólapokkal vártuk az Ásványrárói porta Kisbodaki pajtájában.
  Igen népszerű volt a hagyományos pásztorviselet felpróbálásának lehetősége, Pabar Gyuri pedig – aki az Állatkihajtó Ünnep csergetési versenyén első helyezést ért el - ostorforgatásával aratott nagy sikert a portára látogatók körében.


Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep - hagyományőrző program

  A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep hagyományőrző programjához kapcsolódva több versenyfelhívást is közzétettünk, melyekre igen szép számú nevezés érkezett. A „Nagyanyáink így sütötték” – nagykunsági népi süteménysütő verseny meghirdetésének célja a hagyományos ízek felelevenítése és megismertetése, a nagymamák féltve őrzött receptjeinek megmentése volt. A Kevi pásztorpróbán 7 versenyző mutatta be ostorforgató tudását. Jó volt látni az egészen fiatal versenyzők teljesítményét, s hogy számukra sem okoz gondot a karikással való bánás! A versenyt lezáró szép pillanat volt, amikor a résztvevők egyszerre szólaltatták meg ostoraikat, s hangos csergetéssel adták hírül, hogy Túrkevén még nem veszett ki teljesen a hajdani pásztortudomány. A Parasztolimpián négy csapat mérte össze tudását többek között bálahordás, létrafutás, kosártartás, talicskatolás versenyszámokban, emellett több-kevesebb sikerrel megoldották a néprajzi kérdésekből álló paraszttotót is.


Az "Adj nevet a kiskecskéknek!" szavazás végeredménye

 Az év elején új lakókkal bővült állatsimogatónk: három kisgida született. Ennek örömére felhívást írtunk ki a gyerekeknek, ahol arra kértük őket, hogy nevezzék el az új lakókat.

 Sok kedves név érkezett be hozzánk, melyek közül a legjobbakra a www.nimfea.hu oldalon lehetett szavazni, április 30.-ig.


  A szavazás lezárult, összesen 929 szavazat érkezett be hozzánk, a végeredmény a következő:

KORMI: 174 szavazat
FOLTI: 144 szavazat
FAHÉJ: 175 szavazat

  Május 1-jén a névtáblák is felkerültek a karámokra.


Komplex egészségmegőrző programok a FIOK-ban

 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sportfoglalkozást tart minden pénteken a „Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban” TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 pályázat keretei között.   A sportfoglalkozásokon színes programokkal várunk minden látogatót, sportolási lehetőséget (ping-pong, tollaslabda, sakk stb) biztosítunk, mindenki számára valamint lehetősége nyílik kipróbálni a kültéri mozgásfejlesztő eszközöket, erdei tornapályát.
A foglalkozások célja az emberek testi-lelki egészségének megóvása. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.

 

Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!