Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. májusi hírlevele

SZENT GYÖRGY-NAPI ÁLLATKIHAJTÓ ÜNNEP 2014. ÁPRILIS 26.

A legeltetési időszak kezdetéhez kapcsolódó gazdag hagyományok felelevenítésének szándékával a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. április 26-án ismét megrendezi a Szent György-napi Állatkihajtó Ünnepet a túrkevei Ligetben. Az egész napos rendezvényen hagyományőrző programok, népi kirakodóvásár és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket.


A Nimfea továbbra is várja az első gólyapárját

Március végén az első nagy hazatérő hullámmal együtt Túrkevére is megérkeztek a fehér gólyák (Ciconia ciconia): először a Szénási és Hagymási utcába, pár nappal később Tüzéphez, a CBA-hoz és a Keravillhoz érkeztek meg. Idén sokkal jobb idő várta a gólyákat, mint tavaly.

Azonban, ha az idő száraz marad, akkor eleség hiányában nem 3-4, hanem csak 1-2 gólyát fognak nevelni a párok, az utóbbi pár nap csapadékos időjárása esetleg kedvezhet még nekik. A gólyák mostanában, április közepétől rakják tojásaikat, amelyekből május végén kelnek ki a fiókák.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület még tavaly az időközben lezárult SEE Be-Natur program keretében több fészektartó kihelyezésén túl, az otthonául szolgáló túrkevei Városkerti Véderdőben is kihelyezett egy mesterséges gólyafészket.

Kora tavasszal a gólyafészek még megnagyobbításra került, Sallai György közreműködésével.
A gólyafészek levételét és a visszarakását a helyi Tűzoltóság segítségével oldottuk meg.
Ezúton is köszönjük nekik a segítséget.


Európai Méhek Hete

Az Európai Parlament “Klímaváltozás, biodiverzitás és fenntartható fejlődés” szakmaközi csoportja pedig ezen a héten tartja az Európai Méhek Hetét, ugyanakkor még javában tart a tavaszi ültetési szezon, tehát még most sem késő olyan növényeket ültetni, vetni a kertbe, amelyek kedveznek a méheknek és a többi, beporzást végző fajnak. Aki kertészkedik, az a kertjének összeállításával, a virágok, cserjék és fák kiválasztásával is sokat tehet azért, hogy a méhek kora tavasztól egészen késő őszig tudjanak virágport gyűjteni, és miközben mézet termelnek, egyúttal elvégezhessék a beporzás felbecsülhetetlen értékű feladatát is. A haszonnövények közelébe érdemes néhány olyan virágot ültetni, ami a méhek számára vonzó, ugyanis a jó mézelő növényre odajáró méhek a többi szomszédos növényt is gyakrabban látogatják. Így segíthetjük elő a megporzást, ami nagyon sok zöldség és gyümölcs esetében nélkülözhetetlen a terméshez.


Kerékpártúra a Hortobágy-Berettyó mentén

2014. 04. 24. 13 órakor a Föld világnapja alkalmából gyalogtúrát szervezünk, melyre szeretettel várunk mindenkit!

Indulási hely: Fekete István Oktatóközpont (5420 Túrkeve, Ecsegi u. 22.)

A túra hossza 5-8 km, távcsöveket korlátozott számban biztosítunk.


Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.

 

Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!