Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. októberi hírlevele

Látogatás az „Ezer madár-völgyébe”

  Hegyvidéki kirándulásaink során nagyszerű tájakra juthatunk el. Egykori vulkánok maradványai, régmúlt idők meszes vázú állataiból képződött magaslatok, kopárra dolgozott ördögszántások, káprázatos szurdokvölgyek mesélnek nekünk, amennyiszer csak ellátogatunk hozzájuk. Fantasztikus formagazdagságukat, sokszínű növényvilágukat bármikor megcsodálhatjuk. Hegyen-völgyön keresztülvezető kirándulásainkat gyakran kíséri vidám madárdal is, azonban az énekesmadarakkal nagyon ritkán találkozhatunk testközelből, pedig biztosan nagyon sokan kíváncsiak, hogyan is festenek ezek a kedves, színes tollruhájú kis élőlények közvetlen közelről.


Biciklitúra a Dévaványai túzokrezervátumba

Nagy sikerrel zárult a szeptember 20-i, dévaványai biciklitúránk, melyen kalandokban sem volt hiány, lévén, hogy útvonal változtatásra kényszerültünk, mivel a kirándulás előtti esőzések következtében az eredetileg tervezett útvonal járhatatlanná vált. Kétségbe nem estünk azonban, hanem a térkép és korábbi tapasztalataink segítségével újraterveztük az útvonalat, és zökkenőmentesen elbicikliztünk a túzokrezervátumba.


Európai Madármegfigyelő Napok a Tiszakürti Arborétumban

 

  2014. október 4-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében bárki próbára teheti madárfelismerési tudását, ökológiai társasjátékokat játszhat családjával, barátaival vagy kiszámíthatja a saját ökológiai lábnyomát. A szervezők a hétvége minden napján madárgyűrűző bemutatóval várják az érdeklődőket: a látogatók megismerkedhet a madárgyűrűzés tudományos jelentőségével, lehetőség nyílik a szakemberek kíséretében közös hálóellenőrzésekre, a gyűrűzés során pedig a kézben tartott madarakban lehet gyönyörködni.


Túrkeve kulturális ösvényein Gyalogos kirándulás Túrkeve nevezetes épületeihez

2014.09.19-én került megrendezésre „Túrkeve Kulturális Ösvényein” túránk. Az első időponthoz (augusztus 11, amikor is esős idő volt) képest szeptemberben végre sikerült megtartani a programot egy verőfényes nyárvégi délutánon. Gyalogos kirándulás volt, mely során a felcseperedő ifjúságnak Győri Tanár Úr megmutatta otthonuk, Túrkeve nevezetes épületeit, történelmi múlttal rendelkező városrészeit. Kirándulást tettünk többek között a Kenyérmezei utcába, a városi Ligetbe, az egykori Berettyó-gáthoz, és végezetül a Református Templom történetével valamint gyönyörű belsőterével ismerkedhettünk meg. A gyerekek nagyon élvezték a túrát, és még szeretnének a későbbiekben hasonló programokon részt venni.


25 éves a Magyar Természetvédők Szövetsége

 

  Az elmúlt negyedszázad alatt nőttek vagy csökkentek a fenntartható fejlődés esélyei? A kor milyen feladatokat ad a természetért és az emberért küzdő társadalmi aktivistáknak, hivatali és magánszemélyeknek? – ezek a jövőbe mutató kérdések is felmerültek a születésnapi programon, ahol a zöld civil mozgalom jeles képviselői, tudósok, állami vezetők és országgyűlési képviselők is felszólaltak köszöntőikkel.


Még több gazdálkodót biztattunk a természeti értékek megóvására

Augusztusban szélesebb gazdálkodóközösség is megismerhette a Herman Ottó Természetvédő Kör „Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében” elnevezésű programját, annak széleskörű célkitűzéseit.


Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.

 

Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!