Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. szeptemberi hírlevele

Test és Lélek Napja a Fekete István Oktatóközpontban

 Augusztus 23.-án mindenkit sok szeretettel és színes programokkal várt Egészségnapjára a Fekete István Oktatóközpont, mely napon hangsúlyosan szerepelt nemcsak a test, hanem a lélek egészsége is. Egész nap játszóház, trambulin, kézműves foglalkozás, mentás-limonádé és gyümölcskóstoló várta a kicsiket és nagyokat. ”Beporzós Kvíz” kitöltésével citromfű palántával gazdagodhatott kiskertje vagy balkonládája annak, aki helyesen felelt a pollinátorokkal kapcsolatos kérdésekre. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban” című, TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 számú pályázatának köszönhetően sportantropometriás mérésen vehettek részt akik előre regisztráltak, így megtudhatták, hogy genetikailag meghatározott alkatukkal milyen sportágat/-ágakat válasszanak, mekkora a várható testmagasságuk vagy éppen mennyire hízékonyak.


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2014. A KELETI SÜN ÉVE alkalmából

A Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, „Titokzatos sün-történetek” címmel mese- és képregényíró pályázatot hirdet. A keleti sün, hazánk egyetlen őshonos sünfaja, Magyarország majd minden táján és településén előfordul. Ott vannak, de mégis oly keveset tudunk az életükről. Télen elbújnak, és téli álmot alszanak, tavasztól őszig az éj leple alatt vadászgatnak, portyáznak, mindenféle pajort, csigát, gilisztát összeesznek.


Ismét nagy a forgalom a légi országutakon

 

  Megkezdődött a természet legmozgalmasabb eseménye. Az egyre rövidülő nappalok és a szokatlanul hűvös nyárutói reggelek nemcsak velünk, emberekkel éreztetik az ősz közeledtét. A természet a költöző madarak életében is változást hoz: idén is útnak indítja őket a délebbre fekvő telelőhelyeikre, ahol a zord, táplálékban szűkölködő európai tél helyett barátságos időjárással és elegendő mennyiségű táplálékkal kedveskedik számukra. A nagy útra készülődő madarakat bárhol megpillanthatjuk.


II. Vadulj Fotóverseny
Ünnepeljük az európai természetet és a Natura 2000-t!

Az európaiak még mindig büszkék lehetnek a vén kontinens gazdag természeti értékeire, például a barna medvére, a kerecsensólyomra, a kökörcsinre vagy a pannon homoksztyeppek enyhe lankáira. Az Európai Unióban védelmüket az Élőhelyvédelmi Irányelv (valamint a Madárvédelmi Irányelv) és a Natura 2000 élőhelyek hálózata biztosítja. Ezek összesen több mint 1 000 állat- és növényfajt és több mint 200 úgynevezett élőhely-típust védenek.


Mobil átjátszó antenna elektroszmog mérése

 

  2014. május elején lakossági kezdeményezésre petíció gyűjtése indult városunkban a Vodafone mobiltelefon-átjátszóantennák 612/1. helyrajzi számú ingatlanra történő felszerelése ellen. Lakossági megkeresésre az ügyet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület karolta fel. Egyesületünk munkatársai hivatalos megkeresést intéztek az ügyben illetékes hatóságokhoz, melynek következményeként két alkalommal rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzásmérés lesz az adótorony környezetében, hogy megerősítésre vagy eloszlatásra kerüljön a lakosság adótoronnyal kapcsolatos félelme. Először a szolgáltatót kerestük fel - a Magyar Telekom Nyrt-t -, akik együttműködésükről biztosítottak minket, és tájékoztató levelükben leírták, hogy a bázisállomás nem haladja meg a 0Hz-300GHz közötti frekvenciatartományú egészségügyi határértékeket és ezen az újabb betelepülés sem fog változtatni.


Újabb lendülettel a civilekért

A tudományos kutatások és a szakemberek munkája nem elegendő környezeti- és természeti értékeink hosszú távú megőrzéséhez. Magyarország számos nemzetközi szerződésben is elkötelezi magát a környezeti nevelés és oktatás, illetve a környezeti információkhoz való hozzáférés lehetőségeinek fejlesztése mellett. Ebbe a munkába kapcsolódik be a Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Környezet- és természetvédelmi ismeretterjesztési és szemléletformálási feladatok biztosítása ifjúsági fenntarthatóság pedagógiáját megvalósító programjainak lebonyolításával és Környezeti Tanácsadó Irodánk szolgáltatásainak fenntartásával” programja is.


Natura 2000

 Az állami és a civil természetvédelemnek egyaránt kemény munkát és kellemes időtöltést Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése a finiséhez közelít. Az ország Natura 2000-es területeinek egyharmadán, összesen 243 területen készül EMVA forrás a tervezés. A tervezés nem elhanyagolhatóan fontos eleme a társadalmi egyeztetés, ahol a terület használóival, kezelőivel, a hatóságokkal és természetesen a lakossággal ismertetik meg az őket érintő Natura 2000 terület értékeit, veszélyeit és a javaslatokat. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Trollius Europeaus Természetvédelmi Szolgáltató Bt-vel együtt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság partnereként vesz részt a tervezésben.


Új program indul a helyi védett területekért

 

Értékes élőhelyeink megóvása céljából hazánk az országosan védett területek mellett a települési illetőségű, úgynevezett helyi jelentőségű természetvédelmi területek kijelölésére is lehetőséget ad. Ezáltal ezeken az érdeklődés középpontjából gyakran kieső területeken is gondoskodhatunk az élővilág fennmaradásáról, fontos élőhelyeket őrizhetünk meg, unikális természeti- és kulturális értékeket menthetünk meg a végleges pusztulástól. A hálózatszerűen elhelyezkedő helyi védett területek a nagyobb léptékű élőhelyvédelmet is biztosítják, ökológiai „értéktárként” járulnak hozzá a lerontott területek helyreállásához. Rekreációs szerepük is kiemelten fontos, hiszen a lakosság helyben, nagyobb távolságok megtétele nélkül is pihentető, egészséges környezetre találhat.


Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.

 

Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!