Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2015. febuári hírlevele

Fülesbaglyot találtak az iskolában

A Fekete István Oktatóközpontot arról értesítette a Petőfi Sándor Általános Iskola egyik munkatársa, hogy egy megriadt erdei fülesbagoly akadt fenn a sportpálya kerítésén. A szomszédos udvar örökzöldjein pihenő madár valószínűleg az ott forgolódó közmunkásoktól ijedhetett meg, majd egy közeli ablaknak csapódva elveszítette koordinációs képességeit, emiatt tűnhetett úgy, hogy nem tud elrepülni a kerítésről. A bagoly gyorsan helyrejött, az egészsége és biztonsága érdekében azonban csak másnap reggel, alapos vizsgálatok után engedtük szabadon a kisújszállási erdei fülesbagoly gyülekezőhelyen. Jó kondíciónak örvendett, így bizonyosan továbbra is eredményesen fogja pusztítani a határban jócskán elszaporodott mezei pockokat.


A HOTEK tulajdonában a Rigó-tanya

Január 12-én írta alá a Herman Ottó Természetvédő Kör a „Rigó-tanya” adásvételi szerződését. A vásárlásra a Pásztó-pusztán legelő, egyre szaporodó rackajuh állomány miatt volt szükség. A LIFE+ program jóvoltából felújított Hidegnevelde ugyanis csaknem száz százalékos kapacitással működik, így a szaporulat elhelyezéséhez egy másik épületre volt szükség. A legelő északi oldalán álló tanyára kedvező állapota és közeli elhelyezkedése miatt esett a választás.


Folytatódik a baglyok pusztulása a közutakon

 

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai évek óta figyelemmel kísérik környékbeli közutakon áthaladó forgalom természetvédelmi vonatkozásait. Tapasztalataink alapján komoly problémát jelent a környékbeli utak mentén táplálékot kereső madarak pusztulása.
A nagy sebességgel közlekedő, vakító fényszórót használó járművek elől nehezen tudnak kitérni a vadászó madarak és jelentős számban esnek gázolás áldozatául.


Internetes Természetvédelmi Vetélkedő a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél!

Kedves Gyerekek! A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ebben az évben is több fordulós, internetes vetélkedőt hirdet „Tanulj játékosan a Zöld Jeles Napokról” címmel általános iskola felső tagozatos diákjai részére. A verseny négyfordulós, mely 2015. január és május között kerül megrendezésre. Az adott időszak alatt a Jeles Zöld Napokhoz fogjuk igazítani a feladatsorok témáit és határidőit. Az utolsó fordulót leszámítva a feladatsorokat a honlapon tesszük közzé. Az utolsó, negyedik forduló a Fekete István Oktatóközpontban fog zajlani, melynek lesz egy írásbeli és egy erdei-terepi része is.

Vízityúk újra szabadon

 

  2015. január 6-án egy legyengült fiatal vízityúk (Gallinula chloropus) érkezett a Fekete István Oktatóközpontba. A madár megtalálásakor ahhoz gyenge volt, hogy a természetben képes legyen továbbra is életben maradni, ezért volt szükség a befogására. A vízityúk biztonságos, nyugodt körülmények között utazott Túrkevére, sorsa pedig szerencsésen alakult. Estére már önállóan ivott, csipegetett és agresszív, védekező magatartása is a megerősödésre utalt.


Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!

 

Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.