Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2015. januári hírlevele

Karácsonyi kézműves vásár a Fekete István Oktatóközpontban

Karácsonyi díszekben tündökölt a Fekete István Oktatóközpont főépülete, 2014.12.14-én vasárnap a Karácsonyi kézműves vásár megnyitóján, ahol a helyi kézművesek vonultatták fel szebbnél-szebb és finomabbnál-finomabb termékeiket. A látogatók megkóstolhatták a kókuszcsókot, mézest és a többi karácsonyi finomságot, különféle mézekből és lekvárokból lehetett válogatni. Aki végignézte a vásárban jelenlévő kézművesek portékáját és utána egy kis kreatív munkára vágyott azoknak kézműves foglalkozásokkal készültünk. Az apróságok karácsonyi hűtő mágneseket és karácsonyfadíszeket készíthettek. A nagyobbak az előadó melletti helyiségben kipróbálhatták a gyertyamártás és mézeskalács készítés rejtelmeit, miközben a mézeskalács illata járta be a levegőt.


Körösladánynál is hódítanak a hódok

Máté Károly szeghalmi lakos bejelentésének köszönhetően újabb információk birtokába került Egyesületünk az eurázsiai hód magyarországi előfordulását illetően.
2014. november 23-án a Sebes-Körös körösladányi szakaszának bal partján, a Mihály- és a Bak-zug közötti ártéren több fán is figyelmes lett az árulkodó rágásnyomokra, illetve valószínűleg a hódvárat is megtalálta.


Híres vendég Pásztó-pusztán

Dalma műholdas nyomkövetővel (háton) és lábgyűrűkkel. 
Fotó: kuvik.eu

 

  Mi (illetve ki?) sem bizonyítja jobban a Pásztói-legelő ökológiai hálózatban betöltött kiemelkedő szerepét, mint Dalma, a műholdas jeladóval felszerelt fehér gólya. Dalma augusztusban szemléltette számunkra, hogy a Natura2000 területek a termelésre alkalmas gazdálkodói tevékenység mellett az élővilág számára is élőhelyet kínálnak, legyen szó „helyben lakó” szaporodó közösségről vagy távolról érkező vendégekről.


Téli arcot öltött a puszta

Túrkeve határában igazi téli hangulat vár bennünket. November végére itt hagyják a zord pusztaságot a vonuló madaraink, számukra már szűkössé váltak a nyáron még bőséges táplálékforrások. A szerencsés fehér gólyáink ekkorra már túl vannak hosszú útjuk legveszélyesebb szakaszain, túlélték a kíméletlen dél-európai madárvadászatot és a Boszporuszon áthaladva megbirkóztak a Szaharával is. A satellitetracking.eu adatai szerint az egyik vonuló jeladós fehér gólya november 11-én Túrkeve nyugati határába is ellátogatott.


Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!

 

Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.