Vissza a fõoldalra Egyesületünk bemutatásaTagszervezeteink bemutatásaPartnereink linkjeiEgyesületünk kiadványaiTámogatóinkElérhetõségeinkVissza a programjainkhoz

A napkollektor összeszerelő műhelyünket Túrkevén találja meg, a Kenyérmezei u2/d. címen (piactér)

Szívesen tájékoztatjuk azokról a lehetőségekről, amelyek személy szerint Önt érinthetik. Kérje ismertetőinket, prospektusainkat.
Elérhetőségünk: 56/361-505 telefonon és faxon, vagy a info 'kukac' nimfea.hu drótposta címen.

Napnál világosabb...

A napenergia olyan energiafajta, amelyik ingyen van, belátható ideig nem merül ki, nem kell importálni és nem szennyezi a környezetet. Bár természetesen nyáron jóval több áll belőle rendelkezésre, mennyisége télen sem elhanyagolható. Még Magyarországnál olyan északabbra fekvő országokban is, mint például Hollandia, Anglia, vagy Németország, egyre inkább növekszik a napenergiát hasznosító különféle megoldások alkalmazása. Aki például a szomszédos Ausztriában szétnéz a házaktáján, sokkal több napkollektort lát a tetokön, a kertekben és másutt, mint nálunk. Pedig a napos órák száma ott csak 1500 évente - míg nálunk 2600 órán át süt a Nap!

Hol hasznosítható?

A napenergia hasznosítására jó lehetőségek nyílnak a lakóépületekben, elsősorban a családi házakban és más kisebb épületekben. Segítségével fűthetünk, melegvizet készíthetünk vagy áramot állíthatunk elő.

Napkollektor

Elsosorban meglévő épületeknél érdemes figyelembe venni az aktív napenergia hasznosítás lehetőségét. Az aktív rendszerek lelke a napkollektor, melyet lehetőség szerint az épület déli tájolású tetején helyeznek el. A kollektor csőkígyója vizet vagy fagyálló folyadékot melegít fel, amivel használati melegvizet, esetleg fűtési vizet állítanak elő. A kollektorban felmelegített folyadék hőtárolóba kerül, amely lényegében egy szigetelt víztartály. A kollektor felülete és a tároló térfogata határozza meg végső soron a hasznosítható napenergia mennyiségét. Napkollektorokkal egy családi ház éves melegvíz igényének nagyobbik részét biztosíthatjuk.

Csináld magad !

A ma még meglehetősen költséges berendezésekhez olcsóbban hozzájuthatunk, ha magunk is részt veszünk a napkollektorok összeszerelésében és beépítésében. Ehhez nyújt segítséget az országban létrejött hálózat, amely egyszerű napkollektorral a kerti zuhanyozó vagy a gyerekmedence vizének felmelegítéséhez használhatjuk az ingyen energiát. Kellemes meglepetésként fog érni, hogy még az őszi bágyadt napsütés is képes 30-40 Celsius fokra felfűteni a vizet.
A legegyszerűbb napkollektor egy fekete hordó vagy tartály, kézmosó csappal vagy zuhannyal ellátva. Tavasszal-nyáron-ősszel meleg vizet ad a kertben, a tanyán, hétvégi telken. Kertes házakban, kisgazdaságokban a napenergiát a termények szárítására vagy gyümölcs-aszalásra is felhasználhatjuk. Ez a legolcsóbb, s garantáltan vegyszermentes tartósítási eljárás...

Ne feledjük, hogy ha kevesebb energiát fogyasztunk, nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméljük!

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -