Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. áprilisi hírlevele

Rajzpályázat és kiállítás

A "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban" című pályázat keretén belül egy kiállítás megszervezésére adtuk fejünket, az egészséges életmód és táplálkozás keretein belül. És tulajdonképpen minek is lenne nagyobb szemléletformáló hatása annál, ha látjuk, gyermekek hogyan gondolják az egészséges táplálkozást. Ezért ebben a témában a Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy rajzpályázatot hirdetett meg. A pályázat ezúttal is sikeres volt, hiszen több mint 170 rajz érkezett az első osztályosoktól a középiskolásokig.


2014. évi táboraink

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület
és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2014. évi táborai!

A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb az adott tábor megkezdése előtt egy héttel.

A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközis tábor, természetvédelmi és horgász-vadász tábor is lesz.

(A lovastábor létszáma betelt!)


Elkészült Túrkeve város egészségterve

Elkészült Túrkeve város egészségterve a Nimfea Természetvédelmi Egyesület jóvoltából „Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban” címmel. A városban lakók életfeltételeinek, életminőségének, s ezen keresztül az itt élő emberek egészségi állapotának javítása, az élet minőségét befolyásoló tényezők változtatásán keresztül. Az egészségterv megvalósítása a túrkevei testi, lelki és szociális jólétet kell, hogy szolgálja. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület kiemelkedő céljai közt szerepel az egészséges életmódra való nevelés, a sport, a szabadidős tevékenységek lehetőségeinek a bővítése.


Kerékpártúra a Hortobágy-Berettyó mentén

2014. 03. 22-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban” pályázata keretében egy kerékpártúrát szervezett. A túra 10.00-kor vette kezdetét. A túrához a díjmentes kerékpárbérlés lehetőség volt. Az első megállóhely a Balai-híd volt, ahonnan remek rálátás nyílik a közelben lévő kunhalomra.


Odúkihelyezés

Sajnos a természetes élőhelyek száma folyamatosan csökken, ezáltal a kedvelt madaraink fészkelőhelyei is csökkennek. A Herman Ottó Természetvédő Kör az Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében című svájci pályázata keretében néhány kisemlős és több madárodú kihelyezésén munkálkodik. Az odúk számos énekesmadárnak és néhány közepes madárnak jelenthetnek otthont a nyárra, de sokan a téli menedékként is használják azokat. A Túrkeve környéki zártkertekben és a Hotek-erdőben is folyamatosan kerülnek ki többféle típusú odúk. A programról még több fényképes beszámolóval jelentkezünk.


"Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért"

2014. március 11-én rendezték Békéscsabán a Pro-Vértes Közalapítvány Svájci alapból finanszírozott "Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért" projektjének Békés megye helyi védett természeti területeit bemutató konferenciáját. A programban a Békés megyei területek felmérését a Nimfea Természetvédelmi Egyesület végezte. A konferencia ezen területek megismertetését célozza, hogy a helyiek ismerjék meg mindenhol milyen védelemre és megtekintésre érdemes értékeik vannak szűkebb környezetükben.


Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.

 

Aktuális tudnivalók az 1%-os felajánlásokról

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014-ben is szívesen fogadja támogatóitól a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását.

 Idén is, mint eddig minden évben, gyakorlati természetvédelmi feladatok végrehajtására és környezeti nevelési programok lebonyolítására szeretnénk fordítani a kapott támogatást.

 A nyilatkozat kitöltéséhez részletes útmutatót itt találhat:
http://www.nimfea.hu/1szazalek.htm


Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!