Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. februári hírlevele

Sikeresen lezajlott az Online marketing képzés

2014. január 6-án kipihenve kezdhettek a hallgatók egy újabb hétnek. A hét első előadását Asztalos Csilla tartotta. Megtudhatták hogyan készíthetnek üzleti tervet, mi a jó terv ismérve és tartalma.
A hét közepén Oros Imre oktatásán vettek részt a hallgatók és gyakorlatban is elsajátíthatták a Web shop tervezését és elkészítését. A hétvégén elérkezett az idő hogy megtudjuk ki mit jegyzett meg az elmúlt hetekben. Sor került a tesztek megírására. A képzési programot mindenki sikeresen zárta, igen szép eredmények születtek. Ezúton is gratulálunk a képzés résztvevőinek, reméljük sok hasznos információval gazdagodva fognak neki kis gazdaságuk felvirágoztatásának.

Február 2. a vizes élőhelyek világnapja

„Egészséges fejlődés nem történhet olyan környezetben, ahol a természet szenved.
Az egyetlen módja a vizes élőhelyek megőrzéésnek az emberi tevékenységek és a természeti örökség összeegyeztetése”
A ramsari egyezmény az első azon globális kormányközi egyezmények sorában, amelynek célja valamilyen természetvédelmi érték megőrzése. Az egyezményben megjelenő alapelvek és fogalmak, mint például a bölcs használat vagy a vizes élőhelyek által nyújtott szolgáltatások leírása úttörő, korát megelőző szemléletet tükröznek.

A fehér gólya fajvédelmi kezelési terve jóváhagyásra került

Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős államtitkára jóváhagyta a kis lilik és a nyugati földikutya fajcsoport fajmegőrzési terve mellett a Nimfea Természetvédelmi Egyesület megbízásából a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megbízásából elkészített fehér gólya fajvédelmi kezelési tervét is.

Civil levélkampány és tüntetés a paksi bővítés ellen

Hat országos zöld civil szervezet levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodást. A civilek az állampolgárok csatlakozását várják a levélhez és február elsejére tüntetést hirdetettek meg. Az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? és a Védegylet arra kéri az állampolgárokat és a civil szervezeteket, hogy küldjenek levelet az országgyűlési képviselőknek. A levélküldés megkönnyítésére létrehozták a www.pakskontroll.hu weboldalt.

Aktuális tudnivalók az 1%-os felajánlásokról

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014-ben is szívesen fogadja támogatóitól a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását.

Idén is, mint eddig minden évben, gyakorlati természetvédelmi feladatok végrehajtására és környezeti nevelési programok lebonyolítására szeretnénk fordítani a kapott támogatást.

A nyilatkozat kitöltéséhez részletes útmutatót itt találhat: http://www.nimfea.hu/1szazalek.htm

 

Natura 2000-es területek fenntartási terveinek elkészítése

Natura 2000-es területek fenntartási terv elkészítése projekt 2014. január végétől 6 terület (Nagy-Széksós Rakottyás, Pocsaji-kapu, Sándorosi-tavak, Alsó-Zagyva hullámtere, Jászdózsai Pap-erdő és Kenderesi-legelő) fenntartási tervének véleményezési időszaka lezárult, e sorok olvasásakor a kész tervek a Vidékfejlesztési Minisztériumban várnak elfogadásra. További területek készítése zajlik, jelenleg a terepi adatok szintetizálásával, majd pedig az eredmények társadalmi egyeztetésével. A folyamat lezártával - többek között - a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közreműködésében 38 Natura 2000-es terület fenntartási terve készül el.


Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.

 

Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!