Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. júliusi hírlevele

Túl sok cucc? Adományozz tárgyakat!

 A tárgyi adományozás erősen korlátozott a hazai társadalomban. A válság óta fokozódó szegénység ugyanakkor kényszerű feladattá teszi a magánszemélyek és vállalatok számára is, hogy minél több formában próbáljanak hozzájárulni a leszakadó rétegek megsegítéséhez. A Humusz Szövetség ebben a szellemben indította el tagszervezeteivel az országos tárgyiadomány-koordinátori hálózatot és a www.tulsokcucc.hu oldalon tárgyiadomány-portálját. 2014. Július 14-18. között az ország kilenc pontján várják a szervezők az érdeklődőket. Túrkevén, a Fekete István Oktatóközpontban a Nimfea Természetvédelmi Egyesület várja 2014. július 18-án, az Add Tovább! elnevezésű rendezvényére az újrahasználati formák, különösen a tárgyi adományozás iránt érdeklődő látogatókat. Lesznek programok kicsiknek és nagyoknak: játszóház, előadás az adományozásról és gyakorlati példák bemutatása az adományozás világából (közben folyamatosan csere-bere börze, erdei tornapálya, játszótér).


Pásztó-puszta LIFE konferencia

 

  A túrkevei Fekete István Oktatóközpont 2014. június 3-4-én látta vendégül a hazai állami és civil természetvédelem képviselőit. A rendezvény apropója a házigazda, Nimfea Természetvédelmi Egyesület jelenleg is zajló kiemelt projektje, a „Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel” elnevezésű és LIFE10NAT/HU/000018 azonosítójú LIFE+ program konferenciája volt. A szeminárium témája az aktuálisan az egész országot és a Pásztólife-ot is egyformán érintő Natura 2000 területek fenntartási tervezése, annak módszertana és a terveket kísérő társadalmi egyeztetés tapasztalatai volt.


Gólyaszámlálás Túrkevén

Minden év június és július fordulóján, amikor még a fiókák a fészekben vannak, szerte az országban a természetvédelmi őrök összesítik a gólyafészkeket és a gólyapárokat, ez a napokban megtörtént már Túrkevén is. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is folyamatosan nyomon követi a túrkevei gólyák helyzetét nem egyszer a gólyákat szerető lakosok jóvoltából.
Idén szép kerek számot hozott ki a gólyaszámlálás, hiszen 10 párat, vagyis 10 foglalt fészket számoltunk össze.


Natura 2000 falufórum Nagyrábé és Báránd községben

 

  Május 29-én, Bárándon és Nagyrábén falufórum keretein belül személyes konzultáción vehettek részt az érintettek a Dél-Ásványi gyepek Natura 2000 terület fenntartási tervről. A projektgazda a BioAqua Pro Kft, a kommunikációt és a fórum megtartását a Trollius Bt. és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület koordinálta. A Natura 2000 fenntartási tervek elkészítésénél cél, hogy a bánya/gyep/víz/vad/erdő gazdálkodókkal és az illetékes hatóságokkal történő részletes egyeztetés eredményeként az érintettek számára is betartható egyezményes dokumentum szülessen.


Nem kérünk amerikai, hormonkezelt, génmódosított élelmiszereket!

 A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet határozottan ellenzi az EU és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezményt, mert az veszélybe sodorhatja többek között hazánk génmódosítás-mentességét is.

Az egyezmény továbbá ránk szabadíthat egészségkárosító vegyszereket, hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.


Biogazdaképzésen a SZIKE Egyesületnél

 A SZIKE Egyesület szervezésében biogazda képzésen jártunk, ahol betekinthettünk a komposztálás, háztáji biogazdálkodás és az ivóvíz használatát mellőző alomszék építés rejtelmeibe is. 
Megdöbbentő tényeket hallottunk a képzés során:
• évente 40-50 %-kal több környezeti erőforrást használunk föl, mint amennyi 12 hónap alatt regenerálódni tudna,
• a világ talajainak 80 %-a mérsékelten vagy jelentősen erodálódott,
• a rendszerváltás óta, Magyarországon 500.000 hektárral csökkent a termőterület nagysága (autópályák, infrastruktúrák építése),
• a klímaváltozásért egyharmad részt az intenzív mezőgazdaság a felelős.


Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja

 

A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja, minden év május 22.-én kerül megrendezésre. Ezt a napot az ENSZ 1993-ban jelölte ki, mellyel a világsajtó, és a közvélemény figyelmét szeretnék felhívni az élővilág diverzitásának fontosságára és védelmére. A CEEweb, egy nemzetközi hálózat, mely természetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket tömörít magába. Ezek a szervezetek a Biológiai Sokféleségért igyekeznek tenni, a közép-kelet-európai régióban, céljuk a biológiai sokféleség megőrzése, a fenntartható fejlődés által. Május 22.-én, a CEEweb szervezésében, a budapesti Európa Pontban volt megtartva a „ Biodiverzitás napja” rendezvény. A meghívott előadók előadásaik során megismerkedhettünk a biológiai sokféleség szépségeivel, és betekinthettünk az „ökoszisztéma szolgáltatásokba”-melyek nagyban hozzájárulnak az emberi jólét megteremtéséhez és fenntartásához.


Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.

 

Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!