Webes változat     |   Hírlevél archívum      |    Leiratkozás
Facebook icon
Tetszik
Twitter icon
Tweet
Forward icon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. november-decemberi hírlevele

Befejeződött a Fekete István Oktatóközpont egészségfejlesztő programsorozata

Lezárult a „Komplex egészségfejlesztő programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban” című TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 számú pályázat, melynek projektgazdája a Nimfea Természetvédelmi Egyesület volt. A program nagyjából egy teljes évet ölelt fel, és mozgatta meg a résztvevőket egészségfejlesztő programjaival. A program nagyjából egy teljes évet ölelt fel, és mozgatta meg a résztvevőket egészségfejlesztő programjaival. Igény van az ilyen lehetőségekre, mert az emberek zuhannak abba a civilizációs gödörbe, melyet elkezdtek kiásni, mikor megjelent a kerék, mint találmány, és éppen ezekben a pillanatokban ugranak bele fejest, hogy nagyban demonstrálhassák azt az ökológiai folyamatot, mely kis populációkban is lezajlanak, ha túlnőnek a terület eltartó képességén.


Rekordot döntöttek a vörösnyakú ludak

 

  Az ősz során eddig soha nem látott mennyiségben figyeltek meg vörösnyakú ludakat (Branta ruficollis) a magyarországi vizes élőhelyeken. Elsősorban Hortobágyon és a Nagykunságban tapasztalhatóak minden eddiginél magasabb példányszámok. A pontos adatgyűjtés érdekében 2014. november 6-án egy, a jelentősebb vörösnyakú lúd előfordulások helyszíneit lefedő szinkronszámlálásra került sor. Az akcióba a Herman Ottó Természetvédő Kör önkéntese is bekapcsolódott, aki a közeli Kecskeri-víztározón vette számba a vizen pihenő vadludakat.


Halfajok védelmét elősegítő civil természetvédelmi tevékenységek megalapozása

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület társszervezete, a Herman Ottó Természetvédő Kör egyik legfontosabb idei programja a „Halfajok védelmét elősegítő civil természetvédelmi tevékenységek megalapozása” elnevezésű "Zöld Forrás" programja. Természetes halfaunánk az évszázadok során jelentős változáson ment keresztül. Korábban gyakori halfajok megritkultak, míg mások terjeszkedés vagy betelepítés eredményeképpen elszaporodtak. A honos halak védelme érdekében történő természetvédelmi beavatkozások nem csak az késői visszacsatolások miatt problémás, hanem mert a fajok állományvédelme a legtöbb esetben csak olyan koncepcionális vízgazdálkodási átalakításokkal lenne megvalósítható, amelyeknek nincs realitása. Éppen ezért, ha a védett és Natura 2000-es halfajok állományának védelme érdekében kíván tenni a természetvédő, akkor a legjobb esély a kommunikációs munka - a halfajok ökológiai szerepéről, azok védelme érdekében.


Folytatódik a legeltetés Pásztó-pusztán

 

  Megkezdődött a természet legmozgalmasabb eseménye. Az egyre rövidülő nappalok és a szokatlanul hűvös nyárutói reggelek nemcsak velünk, emberekkel éreztetik az ősz közeledtét. A természet a költöző madarak életében is változást hoz: idén is útnak indítja őket a délebbre fekvő telelőhelyeikre, ahol a zord, táplálékban szűkölködő európai tél helyett barátságos időjárással és elegendő mennyiségű táplálékkal kedveskedik számukra. A nagy útra készülődő madarakat bárhol megpillanthatjuk.


Antennatorony elektromágneses sugárzásmérési eredmények

Elkészült az augusztus 12.-én, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által végzett elektromágneses sugárzásmérések jegyzőkönyve, melyet alább, a mellékletben lehet megtekinteni. A mérések 15 helyszínen zajlottak, a torony közvetlen közelében és a környező utcákban (Ecsegi út, Erdőszél utca, Kiss Ernő utca). A szakemberek kézi műszeres méréseket végeztek, és két helyszínre folyamatos megfigyelést végző műszert telepítettek (1-1 hetes időszakokra, a Fekete István Oktatóközpont és a Családi Napközi területére).


Színkavalkád és minivulkán a Kutatók Éjszakáján

 

  2014. szeptember 26-án látványos kísérleteket tekinthettek meg a gyerekek a Fekete István Oktatóközpontban. Európa legnépszerűbb ismeretterjesztő fesztiváljához csatlakozva mi is részt vállaltunk a fizikai és kémiai tudományok játékos, látványos bemutatásában. A kísérletek elvégzéséhez otthon is fellelhető hozzávalókat válogattunk össze, így otthon is bárki megismételheti ezeket, persze csak szülői felügyelet mellett.


A nagy hétvégi madarászás

 

Október első hétvégéjén minden a madarakról szólt a Tiszakürti Arborétumban. Az Európai Madármegfigyelő Napok és az Állatok Világnapja alkalmával érdekes bemutatók, izgalmas fejtörők és sok-sok apró, színes madár várta a látogatókat. Az időjárás nem mindig volt hozzánk kegyes, viszont az esőfellegek mögül előbújó Nap fénye nemcsak a jókedvünket csalogatta elő, hanem a bokrok, fák védelmébe húzódott énekesmadarakat is. A programokra több mint 100 gyermek látogatott el, de az idősebb korosztályból is sokan voltak kíváncsiak az Arborétum tollas lakóira.


Gyógynövény átvevő nyílik Túrkevén

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósítása során évek óta igen nagy hangsúlyt fektet a helyi sajátosságokon, hagyományos tájhasználaton alapuló lehetőségek feltárására, a lokális közösség megélhetésének javítását, a vidéki települések gazdasági megerősödését segítő programok támogatására. Ezt a célt szolgálja az az idén tavasszal megvalósuló projekt is, mely - a helyi természeti adottságokra és közösségi hagyományokra építve – olyan alternatív mezőgazdasági tevékenységeket kíván újból meghonosítani Túrkeve környékén, mint a gyógynövénygyűjtés vagy az aroma- és fűszernövény-termesztés.

 

Vedd, védd és vidd a helyit!

Hamarosan megnyit a Helyi Termék Bolt, ahol Túrkevén és környékén élő termelők által előállított élelmiszerek lesznek megvásárolhatóak.
Az Alsó-Berettyó Melléki Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Kft. által üzemeltett helyi bolt célja, hogy a településünkön élő emberek hozzá tudjanak jutni olyan termékekhez, melyeket nem nagyipari termelők, hanem a helyi emberek állítanak elő, valamint speciális élelmiszer igényű vásárlóinknak is szeretnénk megfelelő árukészletet biztosítani.
Helyben előállított bioélelmiszereket és egyéb helyi termékeket előállító őstermelők, kistermelők jelentkezését várjuk!