Vissza a fõoldalra Egyesületünk bemutatásaTagszervezeteink bemutatásaProgramjaink ismertetéseProgramjaink ismertetéseTámogatóinkElérhetõségeink Vissza a kiadványaink oldalra

A NUMENIUS sorozat

 A Tisza-tó páratlan természeti értékei

    Az emberi tevékenységek következtében pusztuló természeti környezetünkben egyre nagyobb értéket képviselnek a megmaradt érintetlen, illetve kevésbé háborított élőhelyek. Azonban számos élőhely megőrzése, fenntartása igényli a körültekintően megtervezett és kivitelezett kezelési munkákat, hogy jellegüket hosszú időn keresztül fenn tudjuk tartani, megőrizni. Számos értékes élőhely keletkezik az ember építő munkája nyomán is, illetve a növényzet és a fauna alkalmas élettérre talál a mesterségesen kialakított területen, például halastavakon, csatornapartokon, vagy éppen az árvízvédelmi töltések építése során keletkezett kubikgödrökben.
   A Tisza-tó teljes egészében mesterséges létesítménynek tekinthető, mégis hazánk legjelentősebb vizes élőhelyeként tartjuk nyilván. A Tisza-tó gazdag mocsári vegetációjával, és madárbőségével, a gémtelepek zajával, a halbőségével az Alföld eltűnt mocsárvilágát idézi, ezért megőrzése és bölcs, fenntartható hasznosítása kiemelkedő feladata a természetvédelmi intézkedéseknek és a környező településeknek.

Tartalomjegyzék:

A Tisza-tó vízrendszerében
A Tiszta-tó általános bemutatása: Éghajlat és vízgazdálkodás
Természetvédelem:
HNP tisza-tavi területei
Természetvédelmi problémák a Tisza-tó térségében
Növényvilág
Állatvilág
Túraútvonal javaslatok a Tisza-tavon

Egyesületünk kiadványai megrendelhetők itt: Megrendelés
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -