Gólyamentő- és rehabilitáló állomás


 A veszélyeztetett állatok védelmét szolgáló egyik módszer az úgynevezett “ex situ”, vagyis a természetes környezeten kívüli megőrzés. Vannak ugyanis olyan fajok, amelyek esetében az eredeti élőhelyen való megőrzés nem biztosítható vagy nem elegendő már az állomány fenntartásához.
Ilyen esetekben a természetvédelmi szempontból értékes fajokat többé-kevésbé mesterséges körülmények között tartják. Ha a biztosított körülmények megfelelőek, akkor számos faj szaporodik is, és ilyen módon az ex situ védelem hozzá tud járulni a természetes populációk megőrzéséhez vagy helyreállításához is.
Az ex situ védelem fontos célja az adott faj jobb megismerése, kutatása is. A fogságban tartott egyedek bemutatása szolgálhat ismeretterjesztési , környezeti nevelési célokat, mint például az állatkertek vagy vadasparkok esetében. Növényeknél az ex situ védelmet botanikuskertek, nemzeti parkok biztosítják.
Több állatfajnál vannak már jól bevált módszerek arra, hogy a mesterséges körülmények között szaporított fiatal egyedeket szabadon lehet engedni, ott képesek a fajra jellemző életmódot folytatni, és így újra a természetes élőhelyen előforduló állományt gyarapítják.
Az ex situ védelmi intézkedések sorába tartozik a sérült állatok gyógyítás és tartása is. Ezt a célt szolgáltja a túrkevei Gólyamentő- és rehabilitáló állomás, amelyet a Be-Natur program keretében működtet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület.

Az állomás feladatai közé tartozik:

    • telefonos ügyfélszolgálat, ahol az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak, hogy mi a teendő, ha sérült gólyát találnak
    • együttműködés más szakmai szervezetekkel, nemzeti parkokkal és civil szervezetekkel, hogy a sérült madarak közül minél több kaphasson megfelelő ellátást
    • a sérült vagy kimerült, legyengült gólyák számára elsősegélynyújtás, szükség esetén állatorvosi ellátás a telephelyen vagy az erre specializálódott Madárkórházban
    • a madarak rehabilitációja, majd ha arra a gyógyulás után alkalmassá válnak, akkor szabadon engedése

 Az egyesület madármentő tevékenységei hosszú múltra tekintenek vissza, a volierekben (röpdékben) már csaknem egy évtizede gyógyulnak a behozott madarak.
A Be-Natur program keretében most kifejezetten a gólyák számára alakítottunk át egy röpdét, illetve több munkatársunk vett részt célzott felkészítésben, hogy a hozzánk forduló érdeklődőknek megfelelő tájékoztatást, a bekerülő állatoknak pedig megfelelő ellátást tudjunk nyújtani. A gólyamentés legjeelntősebb időszaka augusztusra szokott esni, ugyanis ilyenkor a kisgólyák első kirepülései nem mindig járnak sikerrel. Ennek többek között az áramütés az oka, erről és a probléma egyik lehetséges megoldásáról a Fészektartók című fejezetben olvashat többet.

Tudnivalók a gyakorlati madármentésrőlOrszágos adatgyűjtés

Gyakorlati természetvédelmi beavatkozások a fehér gólya védelmében

Fészektartók, fészekmagasítók gyártatása, kihelyezése

Ex situ védelem a sérült madarak kezelése érdekében

Tudnivalók a gyakorlati madármentésről