Mit tehetek én?

Az emberek nagy része nem is gondol bele, hogy egy-egy egzotikus kedvenc milyen áron kerül otthonába, hogy végül egy kalitkában vagy terráriumban élhesse le élete hátralévő részét. A kereskedelembe kerülő állatok és növények többsége a természetből származik, vadon fogják, vagy gyűjtik be őket. A befogás, a szállítás és a karanténozás alatt egyes fajok egyedeinek 70-90%-a is elpusztulhat.
Ebben a folyamatban nekünk, vásárlóknak is hatalmas felelősség jut. Sokan talán azt gondolják, ez rájuk nem vonatkozik, azonban, ha jobban körbenézünk házunk táján, mégis találhatunk tengerpartról származó kagylót, csigát, hüllőből készült övet, táskát, vagy egy pár koralldarabot a fürdőszobában vagy a nagyszoba díszeként.
Legyen tudatos és felelősségteljes a környezetünk érdekében!

  • Elutazása előtt tájékozódjon a rendelet alá tartozó fajokról!
  • Ne vásároljon védett élőlényből készült terméket, vadon termett növényeket és vadon befogott állatokat!
  • Ne vásároljon tengerparti árustól kagyló és csigavázakat!
  • Ne törje le a tengerben látott korallokat!
  • Ne vásároljon állati bőrből készült termékeket és bundát (a legtöbb bunda védett állatból készült)
  • Ne vásároljon külföldön egzotikus élő állatot! Legtöbbjük nem tud alkalmazkodni az itthoni viszonyokhoz és rövid időn belül elpusztul.
  • Magyarországon mindig érdeklődjön, hogy honnan származik az állat, van-e rá tenyésztési engedély, vagy vadon élő állatot fogtak-e be!
  • Ügyeljen rá, hogy az olyan közönségesnek vélt hazai állat- és növényfajok, mint pl. az eurázsiai vidra, vadmacska, fekete gólya, daru, túzok, összes bagolyfaj, kerecsensólyom, orvosi pióca, a hóvirág, az erdei ciklámen vagy a gumós kosborfajaink mind szerepelnek a CITES-listán 141 másik magyarországi fajjal együtt.

A magyar határrendészet európai szinten is kimagaslóan segíti az Egyezmény betartását. Nem érdemes különleges áruval hazatérni a nyaralásból, mert legjobb esetben csak kidobott pénz lesz az elkobzott ajándékra költött összeg, de súlyosabb esetben akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság a vevőt ugyanúgy, mint az eladót!
Amennyiben felkeltette az érdeklődését a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkája és tevékenységei a CITES végrehajtásával kapcsolatban, úgy várjuk jelentkezését az Egyesület önkéntes táborában!