Vissza a fõoldalra Egyesületünk bemutatásaTagszervezeteink bemutatásaProgramjaink ismertetéseProgramjaink ismertetéseTámogatóinkElérhetõségeink Vissza a kiadványaink oldalra

Vissza a kiadványaink oldalra Zöldike könyvsorozat

Javaslatok a környezetkímélő gazdálkodáshoz

 

Ez a kis kiadvány azért született, hogy minél több gazdálkodóhoz, földműveshez eljusson, és ezen keresztül tájékoztassuk őket nézeteinkről, egyesületünk álláspontjáról, hogy miként is látjuk mi a mezőgazdasági tevékenység és a környezet- és természetvédelem kapcsolatát.

Két fő fejezetében elsőként a természeti erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodásra kívánjuk felhívni a figyelmet, majd második részében madárvédőként, természetvédőként a növénytermesztés kapcsán felmerülő madárvédelmi feladatokra, amit jogszabályi és erkölcsi kötelességünk betartani.

Azonban a rövidke füzetünkben, miért erre a két kérdésre összpontosítottunk?

Egyszer egy ökológus előadását hallgattam. A fenntartható fejlődés elméletéről beszélt, és arról, hogy ökológiai lábnyomunk tekintetében mekkora jelentősége van az agrárterületeknek, és próbálta elmagyarázni, hogy minden az erőforrásainkon, és az azokkal történő ésszerű gazdálkodáson múlik. De mi is ez az erőforrás?

Előadásában az alábbi példát alkalmazta: kimegyünk a piacra és veszünk egy zsák burgonyát. Ennek kilója 50 Ft. Miből tevődik össze az ár? Természetesen a termelő és a kereskedő munkadíjából, a műveléssel kapcsolatos költségekből, növény-védőszer, üzemanyag árából és persze adókból, áfából, közterhekből, járulékokból. Néhány apróság még eszünkbe juthat, de ami nem jut eszünkbe, épp az, amit valóban nem fizetünk meg az árban, ez az erőforrás. Ami tehát nincs az árban, például a napfény, a termőföld értéke. Nem jut eszünkbe a környezetszennyezés, amit a növényvédőszer alkalmazásával okozhatunk, az, hogy a termőföldet a természetből el kellett vennünk és így tovább. Ezt senki nem fizeti meg, éppen ezért még fokozottabb figyelmet kellene ezekre fordítanunk.

Első fejezetünk röviden néhány természetkímélő módszert foglal tehát össze néhány művelési ág alapján az erdőgazdálkodási kérdések kihagyásával, tekintetbe véve azok összetettségét.

A második rész a növénytermesztés kérdésével foglalkozik, és azzal, hogy mekkora súlya lehet a madárvédelem tekintetében annak, hogy gazdálkodók segítsék a természetvédelmet és annak törekvéseit.

Mindkét téma olyan, amiről önállóan is több száz oldalas kötetek készülhetnének, épp ezért szinte csak vázlatpontszerűen volt lehetőségünk tárgyalni a fenti témákat, és bizakodtunk abban, hogy ezzel is felkeltjük érdeklődésüket, és sikerül lelkiismeretükre hatnunk, hogy ezeket az általunk fontosnak tartott elveket figyelembe vegyék, illetve madárvédelmi tanácsainkat alkalmazzák.

 

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -