Vissza a fõoldalra Egyesületünk bemutatásaTagszervezeteink bemutatásaProgramjaink ismertetéseProgramjaink ismertetéseTámogatóinkElérhetõségeink Vissza a kiadványaink oldalra

Vissza a kiadványaink oldalra Zöldike könyvsorozat

  AJÁNLÁS

    Életemben csak nagyon kevés emberben csalódtam s talán ezért jó emberismerőnek tartom magam. Vannak emberek, akikben a megismerkedés után néhány perccel már teljes bizalmam van. Gáspár János tanár úr azon meglehetősen ritka emberek közé tartozik, akikben fenntartás nélkül megbízom.
   Amennyiben nincs meg a maximális bizalmam emberi és szakmai integritásában, négy éve nem tudtam volna átadni neki Édesapám közel fél évszázados privát levelezését. Megvallom, hogy én szándékoztam megjelentetni ezt az érdekes levelezést. Átrostálva, sterilizálva és az iránta érzett örökéletű hálám és szeretetem miatt idealizálva, vagyis a legelőnyösebb beállításba mutattam volna be Őt. A szakmai hitelesség szempontjából kötelező objektivitásnak valószínűleg még a látszatát is elkerültem volna, amennyiben én adom ki és szerkesztem az említett levelezés kötetét.

   Nagy szerencse tehát, hogy Gáspár János tanár úr (talán megsejtve, hogy milyen objektivitást messze elkerülő) terveim vannak, felajánlotta a közlendő levelek kiválogatásának fáradságos munkáját. Hogy a szerkesztői munkát milyen remekül oldotta meg, azt a 2000-ben kiadott Töredékek... című munkájának sikere ékesen igazolja.
Gáspár János kiválóan képzett irodalomtörténész, aki komoly irodalomkutató múlttal rendelkezik. Ennek a "Töredékek a kuckóból - Fekete István sorsai" című értékes és alapos munkájával is bizonyítékát adta. Szaktudását és elkötelezettségét igazolja az a nehéz és sok órát igénylő munka, mellyel Fekete István családfájának német, francia, lengyel stb. gyökerét és oldalágait felkutatta. Rendkívül értékes és fáradságos kutató munkájával nemcsak Fekete István közvetlen családjának és olvasóinak tett nagy szolgálatot Gáspár János, hanem az egyetemes magyar irodalomtörténelemnek is.

   A kiváló irodalomtörténész érdeme és munkájának külön értéke az objektivitás. Vagyis az, hogy bár Fekete István írói tehetségét és jelentőségét rendkívül nagyra tartja, mégis mértéktartó tudott maradni. Ami pedig sok irodalomtörténészre nem kimondottan jellemző. Ez pedig gyakran azt eredményezi, hogy egyes írókról, költőkről és más közismert személyekről teljesen valótlan "tények" kerülnek a köztudatba, és lesznek évszázadokon keresztül ismételve. Gáspár János kiváló és értékes tanulmányában sem mint embert, sem mint írót nem idealizálta Fekete Istvánt, amit pedig könnyen megtehetett volna. Ő azonban objektíven és csakis a tényekre támaszkodva mutatta be Fekete Istvánt. Ezért pedig messzemenő köszönetet és elismerést érdemel úgy a magyar irodalom szakértőitől, mint Fekete István olvasóitól és tisztelőitől.


Ifjabb Fekete István

Chicago-Budapest, 2002. augusztus 14.


Tartalom

AJÁNLÁS
I. A SORS KEZDETE
GRAFOLÓGIAI JELLEMRAJZ: FEKETE ISTVÁN
II. A KEZDŐ ÍRÓ SORSA
FÖRDŐS GYULÁNÉ: A KOPPÁNYI AGA TESTAMENTUMA (1937)
TANÁCS JÁNOSNÉ: CSÍ (1940)
III. AZ ELSŐ SIKEREK SORSA
BADICSNÉ MATTING MÁRIA: HAJNAL BADÁNYBAN (1943)
IV. A MŰVÉSZ SORSA
BADICSNÉ MATTING MÁRIA: GYEPLŐ NÉLKÜL (1947)
V. A KÖZALKALMAZOTT SORSA
AZ ERDŐ HANGJAI ÍRTA: FEKETE ISTVÁN
MOST MÁR ELHISZED ?
KÜZDELEM A SZÁRAZSÁG ELLEN
VI. A NYUGDÍJAS SORSA
VII. AZ ALKOTÁS KORÁNAK SORSA
FÖRDŐS GYULÁNÉ: LUTRA (1955)
HUNYADI ÁGNES: KELE (1955)
KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET: BOGÁNCS (1957)
HORVÁTH TIBOR: TÜSKEVÁR -- TÉLI BEREK (1957/1959)
VIII. A "KUCKÓ" ÉVEINEK SORSA
BANDA ZOLTÁN: HÚ (1966)
TANÁCS JÁNOSNÉ: BALLAGÓ IDŐ (1970)
IX. A BÚCSÚZÁS SORSA
AMI AZ ÉLETRAJZBÓL KIMARADT…*
GÖLLE (SOMOGY MEGYE)
KAPOSVÁR (SOMOGY M.)
DEBRECEN (HAJDÚ-BIHAR MEGYE)
GÖDÖLLŐ (PEST MEGYE)
BAKÓCA (BARANYA MEGYE)
AJKA (VESZPRÉM M.)
BALATONALMÁDI (VESZPRÉM MEGYE)
BAKONY (A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG LEGNAGYOBB TAGJA)
BUDAPEST (II. KERÜLET)
KOPPÁNYSZÁNTÓ (TOLNA MEGYE)
KUNSZENTMÁRTON (JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE)
SZENTKIRÁLYSZABADJA (VESZPRÉM MEGYE)
TÜSKEVÁR (SOMOGY MEGYE)
FEKETE ISTVÁN MŰVEI
UTÓSZÓ
JELENTKEZÉSI LAP
TARTALOM

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -